2016. október 16., vasárnap

Parfüm teszt 2. - avagy az illatfelhő visszavág



Mint sejthető, ha egyszer rendelésre adom a fejem, nem csak két illatot szólítok magamhoz a virtuális térből. (Nem kis részint azért, mert a pénztárcámhoz mérten jelentékeny a szállítási költség.) Összesen kilenc parfümmintám van, és naponta kettőt, hármat tesztelek hangulattól (türelmetlenségtől) függően.

Tegnapelőtt nem bírtam magammal, és Alien Thierry Mugler for women mintába is bele dugtam a nózmányomat... És egyszerűen nem hittem el, amit tapasztaltam. Nyilván közhelyesen hat, de ez az illatvilág semmihez sem hasonlítható. Emellett pedig egy kaméleon az orr által érzékelhető világon belül: ahány szaglás, annyiféle az illatélmény. Ettől függetlenül most kísérletet teszek rá, hogy leírjam a hatást, vagyis megkísérlem a lehetetlent.


A fújás pillanatától egy másik bolygón érzi magát az ember: az illat amolyan virágos-fanyar módon hagyja el az üveget és amint bőrt ér, egy fás, elképesztően fanyar, nemtelen és ismeretlen (már-már) bántó szaggá erősödő valamivé alakul. Ami ezen a ponton is tartja a lelket az ember léányában, az a hihetetlen újszerűség. Pár perc múltán a jelenség finomabbá válik, méghozzá egy amolyan fás, grépfrútos illattá. Meglehetősen mély, és kissé férfias ez az állapot. Ha még mindig bírja az egyszeri halandó, akkor pár perccel később megszimatolhatja az illat kiteljesedett mivoltát: a költemény szelídül, előbukkannak a virágos jegyek, amelyek aztán kergetik egymást a lágy, fás jegyekkel. A borostyán pedig dobbanó szívként lüktet az illat belsejében, amely a kezdetektől meghatározza a változás irányát. Páratlan élmény az ismerkedés az Aliennel, esküszöm, áldom az agyamat, hogy a nagyobb mintát (5 ml) pakoltam a virtuális kosárkámba. Nem egy randiillat a kis ufóájer, de bátor, kísérletező kedvű lányoknak és pároknak semmi mást nem ajánlanék.



A mai napon a hírességek voltak a porondon; Katy Perry és J. Lo neve alatt futó, legnépszerűbb illatokkal kísérletezgettem. Katy Perry Meow-ja épp az, aminek a látszik: egy tündéri, nőcis, édeskés illat, ami tökéletes választás lehet a hétköznapokra. Egyébként sok videoblogger állítja, hogy a hapsik mindinkább az édes illatokat értékelik, semmint hogy gubancolni kívánnák a csavaros illatkompozíciókat. A Meow pedig adja magát. Ha édeskettes tekeredésről van szó, ez lesz a tökéletes aláfestés, kivéve persze, ha az úriember illat-ínyenc.




Jennifer Lopez: Still. Tőle hangos a youtube, sokan dicsérik egyszerűségét, tisztaságát, zöld jegyeit. Nem beszélve azon egyedi vonásáról, mely szerint a fej illatjegyei között előkelő helyen szerepel az Earl Grey tea. Rajtam - talán épp ezért - elsőre kissé fanyarnak hatott, de másodjára meggyőzött. Egyedi illat, de könnyed, nem túl komplikált és igazán nőies alkotás. Egyébiránt a magam bőrfelületén a legjobb, ha keverem a Meow-t a Still-el. Elvégre a lejátszólistán is megfér egymással a Love don't cost a thing, és az I kissed a girl. Az édes illatok barátai a gyümölcsösen fanyar, zöld illatoknak... De úgy ám!

Ezúttal is hozom a parfüm profilokat:


Alien: Thierry Mugler - Alien
Meow: Katy Perry - Meow
Still: Jennifer Lopez - Still

1 megjegyzés: